Työttömyystuki, toimeentulotuki, opintotuki, äitiystuki, kotihoidontuki, eläkkeet, ansiosidonnaiset, se tuki ja tämä tuki. Monimutkainen ja toimimaton järjestelmä, jossa työnteosta toisinaan rangaistaan.

Perustulo kuulostaa yksinkertaiselle ja houkuttelevalle, tasa-arvoiselle järjestelmälle. Ihminen, joka ei saa kuukaudessa penniäkään tuloja, saisi verotonta tukea. Ihminen joka tienaa vähän, saisi vähemmän tukea, kuitenkin niin, että työskentelemällä lisää jää enemmän käteen. Jossain vaiheessa tukea ei maksettaisi, kun palkkaa tulee kuukaudessa tietty summa, jonka jälkeen palkkaa alettaisiin verottamaan progressiivisesti. Tämä tasaisi tuloeroja.

Entä yhteiskunnan tuilla eläjät? Jos ihminen elää tuilla jonkun aikaa, vaikka 3kk, otettaisiin häneen yhteyttä ja puututtaisiin tuilla elämisen syyhyn: vähäinen koulutus, sairaus, huonot elämäntavat, työttömyys, syrjäytyminen jne... Tämä edellyttää, että koulutuspaikkoja ja esim. kuntoutusta on saatavilla tarpeeksi, mutta rahaahan voidaan verottaa enemmän suurituloisilta - kyllä heille silti jää paljon rahaa käteen. Ainakin eilisessä A-talk ohjelmassa jokainen olisi voinut maksaa vähän enemmän veroja.

Entä sitten juuri työttömät työnhakijat, opiskelijat, kotiäidit ja -isät, vuorotteluvapaalla olevat ihmiset... Heille voitaisiin myöntää perustulon lisäksi esim. ansiosidonnaisia tukia. Tämän idean bongasin Vasemmiston sivuilta - puolueen perustuloehdotus on muutenkin hyvän kuuloinen.

Tuloerot on saatava pienemmiksi; nyt joku saa toimeentulotukea 750e/kk ja toinen palkkaa 75 000e/kk. Mitä sillä rahalla tekee!? Toivottavasti tukee suomalaista työtä ostamalla suomalaisten yritysten Suomessa valmistettuja tuotteita, jotka harmiksi suomalaisille tavallisille työntekijöille ovat liian kalliita.

Jospa seuraava hallitus kokeilisi vihdoin perustuloa? ❦