Tällä hetkellä suositaan hometalojen rakentamista, koska se on niin halpaa. Sairaalaan rakennettiin lisäosa syksyllä, ja rakennustarvikkeet makoili pihalla syyssateissa. Rakennettiin uusi koulu, mutta säästettiin pohjan sadevesiputkista, niin koulun pohja on jo mätä. Tehtiin kattoremppa rivitaloalueelle syyssateissa, niin että asunnot olivat koristeltu siivousämpäreillä, kun katto vuoti läpi.

Paljon taloja jätetään ajoittain remppaamatta, annetaan homehtua ja mädäntyä niin, ettei enää voi korjata. Lukio, on se niin kaunis rakennus, mutta umpihomeessa ja nyt tyhjillään. Yksityisen lääkärin vastaanotolla jostain kumman syystä keuhkojen tilavuus on pienempi kuin kotona - ei hometalossa vaan pysty hengittämään, ja alakerran kauppaan ei ole asiaa edes huipputarjousten aikaan, jos on sairastunut homeeseen.

Niin, näitä homeeseen sairastuneita ja astmaatikkoja jonottaa terveyskeskuksiin vaikka kuinka, ja verorahoista korvataan heidän kalliit lääkkeet. Työnantajalle ja valtiolle kallis sairasloma on työkyvyttömyyden takia tarpeen, eikä kouluttautuminen onnistu, kun homekouluun annetaan porttikielto. Teho-osastolta ei saada potilaita pois, kun he kituvat sairaalan pahimmassa homepesässä.

Sitten alkaakin homeisen rakennuksen kalliit korjaustyöt, joita tehdään jatkuvasti, tai  vasta sitten, kun homeelle ei enää mittään voi oikeasti tehdä. No, puretaan rakennus ja rakennetaan uusi tilalle, joka pian homehtuu. Rakennusalan koulutuksissa on todennäköisesti samanlaista, kun olen kuullut puutarha-, sähkö- ja autoalan ammattikoulutuksista: kunhan vain saa paperit käteen, ei väliä vaikka opettaja lähtee noin vain kahville ja jättää opettamatta, ei oikeasti opi mittään, pääsee vaan just ja just kokeista läpi. Ilmankos nuoret ovat vailla työtä, kun vanhemmat ovat joko oppineet vamhemmiltaan taidon tai ehtineet opetella sen töissä pienen elämänsä aikana.

On rakentaminen nyt vaan niin halpaa lystiä, paljon kalliimpaahan olisi satsata kerralla paljon rahaa.

Vaan kuinka paljon rahaa meni silloin sata vuotta sitten omakotitalon rakentamiseen? Kaatoi metsästä puut, veisti niistä hirret, luonnonkivet perustukseksi ja hirret päälle kasaan. Katto päälle, joka huoneeseen muurattiin uuni ja huonekalutkin tehtiin käsin puusta. Nykyäänkin nämä talot ovat korjauksen jälkeen asumiskunnossa, yli sata vuotiaat suomalaiset talot. Ja nyt, kehittyneessä maailmassa, Viisas Ihminen ei osaa rakentaa muutakun Hometta.

Mieti niitä säästöjä, jos rakentaisimme Suomalaisista tarvikkeista Suomalaisella työvoimalla rakennuksia, jotka elää seuraavat yli Sata vuotta. Ei kalliita korjauskuluja ja vuokrattuja parakkeja, ei kalliita purku- ja uudelleenrakennuskuluja, ei niin paljoa homesairaita, ei niin paljoa asiakkaita terveydenhuollossa, ei niin paljoa verokuluja lääkkeisiin. Ja kun rakentaminen hoidettaisiin Suomalaisena työnä, se työllistäisi meitä suomalaisia ja talous kiittäisi.

Otetaan homeen tilalle terveys! ❦